Wat is SPF nu en wat past bij welke huidtype?

Kinderen in de zon - Urtizon zonnebrandspray

Je ziet het altijd op een zonnebrandproduct staan, de afkorting; SPF.
Maar wat is dat nou precies en wat past er bij welke huidtype?
En kan ik met een hoge SPF veel langer in de zon blijven liggen?

 

SPF (Sun Protection Factor)

De SPF is eigenlijk niets minder dan de zonbeschermingsfactor van je zonnebrandspray of crème. Het is een indicatie voor hoe goed een zonnebrandproduct jouw beschermt tegen UVB-straling. Die UV-B is de straling die verantwoordelijk is voor verbranding van de zon op je huid. En ook dus voor het bruin worden van je huid. Niet te verwarren met de UV-A straling, die zorgt voor veroudering van je huid.

Zonnebrandcrèmes en sprays worden ingedeeld in verschillende klassen SPF:

  • SPF 6 tot 10 -> Zonnebrandcrèmes met een lage beschermingsfactor
  • SPF 15 tot 25 -> Zonnebrandcrèmes met een matige beschermingsfactor
  • SPF 30 tot 50 -> Zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor
  • SPF 50+ -> Zonnebrandcrèmes met een zeer hoge beschermingsfactor, veelal gebruikt bij kinderen

“Een zongevoelige huid heeft meer bescherming nodig”

Ook met een hoge SPF moet je smeren

Nu je weet hoe de verdeling van die SPF is ingedeeld, ben je misschien van mening dat je alsnog niet zoveel hoeft te smeren. Zoals zoveel mensen, zijn we wat smeren betreft tegen de zon, vaak te laks. Want als je eenmaal in de zon ligt of zit, dan ben je veel minder bezig met het beschermen van je huid. Dan ben je immers aan het genieten. Bij een SPF van 15 kan iemand die na 10 minuten in de zon nog net geen last heeft van verbranding (check hiervoor ook wat voor huidtype je hebt) 150 minuten in de zon, zonder te verbranden. Denk nu niet dat je er dan met twee keer smeren op een dag in de zon voldoende beschermd bent. Er zijn een aantal factoren te bedenken die aangeven dat je toch echt vaker je huid moet beschermen tegen de stralen van de zon.

Smeer je huid in ieder geval een half uur voordat je naar buiten gaat royaal in de zonnebrandcrème of spray passend bij je huidtype (zie kader hieronder). Smeer minstens elke twee uur je huid opnieuw in, ook factor 50! Want SPF 50 wordt veelal gebruikt bij de kwetsbare huid van kinderen. Zij hebben van nature nog niet voldoende bescherming tegen de zon ontwikkeld en hun huidbarrière is daarom veel minder sterk. Vergeet niet om je extra in te smeren wanneer je in het water bent geweest, ook al gebruik je waterproof zonnebrandcrème. Want een gedeelte van je zonnebrandproduct blijft achter op je handdoek na het afdrogen. De factor geeft alleen aan hoeveel je tegen UV-B beschermt bent, niet hoeveel je huid beschermt wordt bij UVA-straling. Zorg daarom altijd voor een zonnebrandproduct dat beide biedt. En blijf smeren!

Wat voor type huid heb je en welke SPF past daarbij?

Urtizon heeft een indeling gemaakt in vier huidtypen. Dat maakt het kiezen van het juiste Urtizon product extra eenvoudig.

  • Huidtype 1: Wordt altijd rood in de zon en wordt nooit bruin. Vaak ben je blond of heb je rossig haar en een lichte huid. Verbrandingstijd 5-10 min. Factor 50 is het meest geschikt.
  • Huidtype 2: Wordt eerst rood en later bruin. Meestal een huid met sproeten. Verbrandingstijd 10-20 min. Start met factor 50, stap na een week zon over op factor 30.
  • Huidtype 3: Gaat snel van rood naar bruin. Vaak heb je donker haar en donkere ogen. Verbrandingstijd 20-30 min. Start met factor 50, stap na 3 dagen zon over op factor 30 en eindig met factor 15.
  • Huidtype 4: Wordt niet rood maar krijgt direct een bruine huid. Vaak heb je al een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Verbrandingstijd > 30 min. Start met factor 30, stap na een week zon over op factor 15.

Voor kinderen tot 16 jaar geldt het advies om een zonbeschermingsfactor van 30-50 te gebruiken. Voor baby’s (kinderen t/m 1 jaar) wordt factor 50 aangeraden.

 


 

Urtizon Zonnebrand assortiment - Zonnebrandproduct bij zonneallergie

Urtizon zonnebrandproducten

Urtizon zonnecrème en zonnespray: voor de (zon)gevoelige huid vóór, tijdens en na het zonnen. Met aloë vera (kalmeert en verzorgt de huid), kamille extract en zoethoutwortelextract (kalmeert).
Lees meer »