Veelgestelde vragen

Welke type zonnefilters worden gebruikt in Urtizon?

Om de huid te beschermen tegen het UV-licht kan gebruik gemaakt worden van chemische UV-filters of fysische (minerale) UV-filters. Één van de grote verschillen tussen deze twee typen filters ligt in de werking.

Chemische filters absorberen het UV-licht voordat dit door kan dringen in de huid en zorgen er zo voor dat de huid beschermd blijft. Fysische filters weerkaatsen het UV-licht in plaats van het te absorberen.

Omdat een fysisch filter het UV-licht goed moet kunnen weerkaatsen bestaat dit type filter uit heel veel kleine witte deeltjes, want zoals bekend is wit de enige kleur die alle typen licht kan weerkaatsen. In de Urtizon zonnecrème wordt uitsluitend gebruik gemaakt van fysische filters. De Urtizon zonnespray bevat een combinatie van fysische en chemische filters.


Wat betekent SPF

SPF staat voor Sun Protection Factor ofwel de zonnebrandbeschermingsfactor. De beschermingsfactor geeft de tijd aan dat iemand langer in de zon kan blijven (ten opzicht van de tijd dat hij onbeschermd kan zonnen). Een voorbeeld: SPF30 betekent dat het moment van verbranding van de huid 30 keer wordt vertraagd.


Wat betekenen UV-A en UV-B?

Zonnestraling bestaat uit onder andere UVA- en UVB-straling. UVA-straling dringt diep in de huid door en bevordert het bruin worden. Het kan echter ook rimpels en vroegtijdige veroudering van de huid veroorzaken. UVB dringt minder diep door, maar is schadelijker: teveel UVB veroorzaakt verbranding.


Word je minder bruin als er een hogere beschermingsfactor gebruikt wordt?

Nee, wel duurt het wat langer om bruin te worden.


Als je in de schaduw blijft, word je dan ook nog bruin?

Jazeker, ook in de schaduw is de UVA en UVB straling aanwezig. Bij een zongevoelige huid is insmeren geen overbodige luxe.


Hoeveel moet ik smeren?

Om de bescherming te krijgen die de op de verpakking staat, moet de zonnecrème of zonnespray vrij dik op de huid worden aangebracht. Denk je ook aan kwetsbare plaatsen op het lichaam, zoals achter de oren, knieholtes en voetzolen. Start een half uur voordat je in de zon gaat met smeren en herhaal dit regelmatig. Toch zeker om de 2 uur.


Hoe lang is Urtizon producten houdbaar?

Na openen is Urtizon tenminste 12 maanden houdbaar. Tip: bewaar het product op een koele plaats en niet in de volle zon. In het laatste geval kan de houdbaarheid afnemen.


Welke beschermingsfactor kan ik het beste gebruiken?

Mensen met huidtype 1 (wordt altijd rood in de zon en nooit bruin) worden aanbevolen om te smeren met Urtizon zonnecrème of -spray SPF 50 (Kids).

Mensen met huidtype 2 (wordt eerst rood en later bruin. Meestal een huid met sproeten) worden aanbevolen om de eerste dagen te smeren met Urtzon zonnecrème SPF 50 (Kids). Na circa 4 dagen kan worden overgegaan op Urtizon zonnecrème of -spray SPF 30.

Mensen met huidtype 3 (gaat snel van rood naar bruin) starten de eerste 2 dagen met SPF50 (Kids) en kunnen vanaf de 3e dag overgaan op Urtizon zonnecrème of –spray SPF30. Vanaf dag 6 kan SPF15 worden gebruikt.

Mensen met huidtype 4 (wordt niet rood, maar krijgt direct een bruine huid) starten met Urtizon SPF 30 en kunnen vanaf dag 4 Urtizon SPF 15 gebruiken.


Moet ik eerst verbranden om bruin te worden?

Nee, het is niet waar dat je eerst moet verbranden alvorens bruin te kunnen worden. Het is het beste om geleidelijk aan bruin te worden. Geef je huid de tijd om aan de zon te wennen.


Moet ik een beschermingsfactor gebruiken, ook als mijn huid al bruin is?

Een gebruinde huid houdt een deel van de UV stralen tegen, dus het verbranden zal minder snel gaan. UV-A stralen blijven echter de opperhuid doordringen. Helemaal stoppen met smeren is dus niet verstandig. Wel kun je een lagere beschermingsfactor (zoals een SPF15) gebruiken.


Waarom moet ik After Sun gebruiken?

After Sun bevat verzachtende en kalmerende bestanddelen zoals aloë vera. Het herstelt de vochtbalans van de huid, kalmeert en verfrist de huid.


Kan ik Urtizon voor mijn kinderen gebruiken?

Ja, Urtizon is veilig voor kinderen. Urtizon SPF50 is speciaal voor kinderen ontwikkeld, omdat deze een hoge beschermingsfactor heeft. Houd rekening met het algemene zonadvies om baby’s en jonge kinderen niet aan direct zonlicht bloot te stellen. Denk aan een parasol, t-shirt of petje voor een zo goed mogelijke bescherming.


Kan ik Urtizon zonnecrème of -spray gebruiken tijdens mijn zwangerschap?

Ja, dat kan.


Kan ik Urtizon onder make-up en dagcrème gebruiken?

Ja, breng eerst de Urtizon zonnecrème of -spray aan en laat deze 15 minuten intrekken. Daarna kan dagcrème of make-up gebruikt worden.


Kan Urtizon vlekken geven op kleding?

Urtizon kan inderdaad vlekken geven op kleding (zoals praktisch elke zonnebrandproduct dat kan). Wij raden aan om na gebruik je handen grondig te wassen met water en zeep en contact met kleding en handdoeken te vermijden totdat Urtizon voldoende is ingetrokken (circa 15 minuten).