Zonneallergie

Een jeukende huid vol blaren of blaasjes, schilfertjes of rode vlekken. Misschien zelf een gezwollen huid. Typische kenmerken van een huid die gevoelig is voor de zon, met een zonneallergie tot gevolg. Er vervelend en pijnlijk kan dit zijn. Zeker wanneer je kind hiermee te maken krijgt.

Waardoor ontstaat zonneallergie

De precieze oorzaak van zonneallergie is niet bekend. Wel is duidelijk dat zonneallergie een overgevoeligheid voor UV-straling door o.a. zonlicht is. De ene persoon is overgevoelig voor UVA-straling en de andere voor UVB-straling. De meeste mensen zijn gevoelig voor UVA-stralen, die ook de huidveroudering veroorzaken. Niet alleen voor zonlicht kan je gevoelig zijn, ook een zonnebank, tl-licht en zelfs een gloeilamp kan al een reactie uitlokken. Of je last krijgt van zonneallergie is niet erfelijk bepaald. Vaak ontstaat het ook pas op volwassen leeftijd. En meer bij vrouwen dan bij mannen. Toch zijn er genoeg kinderen die dit ook hebben. De huid van kinderen is namelijk nog teer en kwetsbaar. Zij hebben dan ook extra bescherming nodig.

De eerste symptomen van zonneallergie treden meestal binnen 1-2 dagen na blootstelling aan de zon op. Soms komt de reactie al direct en in andere gevallen laat deze juist enkele dagen op zich wachten. Zonneallergie is vervelend, maar gelukkig onschuldig en niet gevaarlijk. Wanneer de huid niet meer in aanraking komt met het zonlicht, verdwijnen de symptomen meestal na enkele dagen. Het is dan ook niet nodig om met zonneallergie de huisarts te bezoeken, tenzij de klachten zo erg worden dat je er veel last van hebt.

Tips bij zonneallergie

Om zo min mogelijk last te krijgen van een allergische reactie in de zon, geven we de volgende 4 tips:

  1. Gebruik een goede zonnebrandcrème of spray met een hoge beschermingsfactor (SPF30 en SPF 50). Dit kan allergische reacties van de huid voorkomen. Kies dan wel een zonnebrandproduct die je zowel tegen UVA als UVB-stralen beschermen. En vergeet ook niet om je huid na het zonnen in te smeren met een after sun.
  2. Laat de huid gedurende het voorjaar rustig wennen aan zonlicht, eventueel met behulp van lichttherapie. Op deze manier kan het lichaam een tolerantie opbouwen voor UV-licht.
  3. Probeer direct intens zonlicht zo veel mogelijk te vermijden, dus liever niet in de zon tussen 12 en 15 uur.
  4. Als je toch de zon in gaat, bedek de huid dan met een lange broek en een shirt met lange mouwen. Draag een hoed of zonnebril met UV-bescherming.
  5. Vermijd een vochtige huid, deze is gevoeliger voor zonlicht.
  6. Sneeuw, water en zand reflecteren veel zonlicht, gras daarentegen weinig. Ga daarom niet direct bij mooi weer naar het strand, maar kies eerst voor een plaats waar er minder zonlicht gereflecteerd wordt.
  7. Het gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica en de anticonceptiepil), cosmetica en parfum kan zonneallergie verergeren.

Zongevoelige huid?

Goed insmeren van je kinderen met Urtizon zonnebrand met SPF50